Het verhaal en de plek
In 1881 opende de spoorlijn Zwolle-Almelo. 20 jaar later kwamen twee zakenlieden uit het westen van het land met een goudmijn in Zuid-Afrika op het idee dat in het, door de aanleg van de spoorlijn ontstane Nijverdalse Ravijn, best eens goud te vinden zou kunnen zijn. Zij dienden daarop een concessie-aanvraag bij de Provincie in voor maar liefst 2046 hectare, namen arbeiders in dienst en gingen gegraven. Al snel bleek dat de gedroomde opbrengst niet gehaald zou worden. De loopgraven en sleuven werden daarop gedicht, de arbeiders werden ontslagen en de zakenlieden vertrokken weer. Het kunstwerk herinnert aan deze geschiedenis.
Het kunstwerk
Hoewel kortstondig, spreekt deze geschiedenis nog steeds tot de verbeelding. Juist op de plek waar het goudzoekerspad in het Ravijn een bocht maakt, en het bos zich opent, plaatste Paul de Kort op het tegenover gelegen talud 79 kleine vergulde bollen in een strak patroon. De bollen en het patroon verwijzen naar het goudatoom uit het periodiek systeem. De verticale as van het patroon wijst precies naar het zuiden, naar de kosmische krachten waarin het element goud als sterrenstof is ontstaan. Paul de Kort: "Het kunstwerk toont zich slechts op bepaalde momenten in haar volle glorie […] en alleen de echte Nijverdallers weten wanneer ze naar de Goudzoekersbocht moeten komen om hun Gouden Moment te beleven […] vanaf de lente t/m het vroege najaar, als de zon in het oosten opkomt of 's avonds als de zon in het westen ondergaat, dan scheert het zonlicht laag door de kloof en laat de elektronen van het goudatoom sprookjesachtig schitteren. Maar ook in de lente en de zomer als de zon midden op de dag over het talud schijnt of op een heldere winternacht bij volle maan kunnen de Gouden Momenten worden gevonden."
De kunstenaar
Paul de Kort is een kunstenaar met een omvangrijk oeuvre van vooral landschappelijke kunstprojecten verspreid over het hele land. Zijn fascinatie ligt bij die sporen van menselijke activiteiten die hun functie hebben verloren, maar als 'littekens' nog zichtbaar zijn in het landschap. Zie ook: www.pauldekort.nl
Dit kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van het project canonkunst onder leiding van het Kunstenlab uit Deventer en financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.