De Oad is een van de grootste werkgevers in Holten. De reisorganisatie is in 1942 ontstaan door een samenvoeging van drie lokale busmaatschappijen, te weten Ter Haar uit Borne, Hodes uit Rijssen en Müller uit Holten. Deze drie ondernemingen ontstonden in de jaren twintig van de 20ste eeuw. Ter Haar had een lijndienst tussen Borne, Delden, Bornerbroek en Almelo, Hodes reed tussen Rijssen en Almelo en Müller bediende de reizigers tussen Rijssen en Deventer.
Concurrentieslag
In de beginjaren was er een hevige strijd om de concessies van de provincie in handen te krijgen. Er werd geregeld met de afspraken gerommeld. De concurrentie van nieuwe avonturiers op de vervoersmarkt moest buiten de deur worden gehouden. Slechts enkele firma's, zoals Ter Haar, Hodes en Müller, slaagden erin voor een lange periode lijndiensten te exploiteren. De kunst was om tegelijk lijndiensten te onderhouden en de markt van toeristische en groepsuitstapjes te bedienen. Müller wist met succes in te spelen op het opkomend toerisme in Holten.
Overijsselse Autobusdiensten
In 1942 gingen de drie ondernemingen samen onder de naam Overijsselse Autobusdiensten (OAD). De hoofdvestiging kwam in Holten aan de Smidsstraat. In 1949 werd een gezamenlijke garage met kantoor gebouwd aan de Burgemeester Van de Borchstraat. De OAD bezat op dat moment 22 streekbussen. Voor de jonge firma bleken meerdaagse toertochten een lucratieve en sterk groeiende activiteit. In de jaren vijftig groeide het bedrijf uit tot 120 personeelsleden en 50 bussen. Maar met de opkomst van de bromfiets en de personenauto zakte het aantal busklanten naar een kritische ondergrens. De conductrices werden ontslagen en de tarieven verhoogd.
Bustoerisme
Per 1 januari 1966 kwam de heer Ter Haar jr. in de directie. In 1975 werden de families Hodes en Müller uitgekocht en werd de familie Ter Haar eigenaar van de onderneming. Van begin af aan richtte men zich op de verdere ontwikkeling van het bustoerisme. Er kwamen uitgebreide brochures en er werd een eigen reisbureau, De Globe, opgericht. De naam OAD veranderde in Oad reizen. Dat was in Holten wel even wennen. Iedereen sprak nog jaren over "de ooowaadee". Het bedrijf bedacht steeds nieuwe reismogelijkheden: van de ski-, fiets- en rolstoelbus tot de Jumbocamper. De slogan van het bedrijf is sinds jaren "je ziet ons ook overal".
Drie divisies
Vanaf eind jaren tachtig stortte het bedrijf zich ook op het vliegvervoer. De aankoop van een vliegtouroperator bleek een zeer succesvolle stap te zijn. Met steeds verdere en exclusievere reizen sprong het bedrijf in op de vraag van de klant. De openbaarvervoersactiviteiten kwamen in 2003 ten einde na overname van het streekvervoer door Syntus. Het familiebedrijf groeide niettemin uit tot de op één na grootste reisonderneming in Nederland. Vanuit het hoofdkantoor in Holten worden de drie divisies aangestuurd, namelijk Oad reizen, de Globe Reisbureaugroep met 220 reisbureaus en het Oad Touringcarbedrijf met 180 bussen. De werkplaats en garage zijn inmiddels verplaatst naar Goor om ruimte te bieden voor uitbreiding van het hoofdkantoor, dat tegenwoordig zelfs beschikt over een heus Oad Museum. De Oad-groep bedient jaarlijks 850.000 passagiers en de omzet bedraagt plusminus € 900.000.000,‒.