De Reggebrug

Van en naar Rijssen

Tijd van steden en staten

Goede plek

De meeste steden zijn gebouwd op plekken langs handelsroutes. Vooral een kruispunt van rivieren en handelswegen was handig. Dan kon je alle kanten op reizen. Zo werd Rijssen in de Middeleeuwen ook gesticht bij de kruising van de weg tussen Almelo en Deventer met de Regge. Om de Regge over te steken, namen de mensen het veer. Deze boot lag op de plek waar nu de ijsbaan ligt.

Brug

In 1492 kreeg Otto van den Rutenberg toestemming van de bisschop van Utrecht (de baas van Overijssel) om een brug over de Regge te bouwen. Je mocht de brug niet zomaar oversteken. Heer Otto liet iedereen die naar de overkant wilde tol betalen. De brug werd in de 17de eeuw herbouwd en in de 19de eeuw weer. Nog later werd de huidige brug aangelegd.

Handel

Veel handelaren maakten tot het begin van de 20ste eeuw gebruik van de Regge. Schippers uit Enter vervoerden hout en landbouwproducten over deze rivier richting Deventer en Zwolle. Toen Rijssen in 1888 ook op de spoorlijn Almelo-Deventer werd aangesloten werd, ging veel goederenvervoer voortaan per trein.

Sneller reizen

De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van Rijssenaren. De trein was veel sneller dan reizen met paard en wagen of lopen. Reizen naar Zwolle, Amsterdam of Utrecht werd zo veel gemakkelijker. Daar ging je vóór de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoorlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner".

Knooppunt

Rijssen is altijd een belangrijk knooppunt van wegen gebleven. Je kunt zonder problemen naar Duitsland en het westen van Nederland reizen. De Regge is niet zo belangrijk meer als vroeger. Er varen nu vooral toeristen.