Watersnoodsramp

Staphorst onder water

Tijd van burgers en stoommachines

Teken in de muur

Als je in Rouveen bent, kijk dan eens bij de Hervormde kerk. Links van de deur zie je een teken in de muur. Dit teken herinnert aan de watersnoodramp in 1825. Tijdens een storm op 4 februari kwam het water zo hoog dat de dijken braken. Het Noordwesten van Overijssel overstroomde. In Rouveen stond het water zo hoog als de plek waar je nu het teken ziet.

Zolders, hooibergen en bomen

Veel mensen werden door het water verrast. In paniek zochten ze een veilige plek op zolders, hooibergen, daken of in bomen. Nat, koud en hongerig moesten de mensen op hulp wachten. In Staphorst en Rouveen was maar één zomp [boot] te vinden om mensen te redden. Gelukkig kwamen schippers uit andere plaatsen de mensen met hun boot te hulp.

Alles kwijt

In de gemeente Staphorst verdronken 21 mensen. De mensen die de ramp overleefden waren alles kwijt. Een deel van hun vee was verdronken, huizen waren beschadigd en het voedsel bedorven.

Niet weer

Om te voorkomen dat de dijken weer zouden breken, werd het Waterschap opgericht. Eén van de taken van Waterschap was de dijken onderhouden. Het Waterschap bestaat nu nog steeds en zorgt nog altijd voor veilige dijken.