In het jaar 1811 zijn de gemeenten in Nederland gevormd. Voor dat jaar spraken we van kerspelen. Dit is het gebied dat bij een kerk hoorde. Datzelfde gebied werd later ook een bestuurlijke eenheid.
Kerspelen worden gemeenten
In 1806 werd Nederland ingelijfd door Frankrijk. Vooral in het dagelijkse bestuur veranderde veel. Er kwam een burgerlijke stand (daarin wordt bijgehouden wie er met wie getrouwd is, wie er geboren is en wie er gestorven) en er werd een nieuw soort bestuur gekozen. Wat vroeger de kerspelen waren werden nu de nieuwe gemeenten. Een grote verandering was dat het volk zelf het bestuur van de gemeenten mocht kiezen. Toch waren het nog steeds de rijke mensen die in dit bestuur kwamen. Toen de Fransen in 1813 uit Nederland vertrokken bleef het systeem van gemeenten. Eerst waren er 29 gemeenten in Drenthe. In 1819 kwamen er nog 4 bij. En in 1884 de laatste, namelijk Schoonebeek.
Minder is makkelijker
Al die kleine gemeenten waren niet altijd even handig, bovendien was het systeem duur. Er werd in 1998 gekozen voor samenvoeging van gemeenten tot in totaal 12 grote Drentse gemeenten. Niet iedereen was hier blij mee. Sommige mensen vonden het geen fijn idee dat hun gemeente verdween en bij een groter gebied kwam te horen. Zij vonden dat alles moest bij het oude moest blijven.
De herindeling was een grote puzzel. Eerst zouden er maar 11 gemeenten in Drenthe zijn. Maar de dorpen Ruinerwold, Zuidwolde en de Wijk wilden niet bij Meppel en Hoogeveen horen. Ze wilden een aparte gemeente vormen: De Wolden. Het werden in Drenthe uiteindelijk dus 12 gemeenten. Het grondgebied van de gemeente Assen is, op Meppel na, het kleinste in Drenthe. In een aantal nieuw gevormde gemeenten zijn nieuwe gemeentehuizen gebouwd.
Iedereen gewend?
Het is alweer een tijd geleden sinds de gemeenten zijn samengevoegd. Soms hoor je nog iemand zeggen: "Ik woon in de oude gemeente Gasselte". Dan wonen ze dus eigenlijk in de gemeente Aa en Hunze.
In welke oude gemeente woon jij??