Stamppot boerenkool
Nasi met kroepoek en satésaus, pizza, ijs, roti, of een broodje kebab. Kun je je voorstellen dat je deze gerechten nooit zou eten? In de tijd dat je opa en oma jong waren, kende bijna niemand in Nederland deze buitenlandse gerechten. De mensen aten aardappels, groenten en soms vlees.
Nasi
Vroeger was Nederland de baas in Indonesië en Suriname. Toen Indonesië en Suriname in 1949 en 1975 zelfstandige landen werden, kwamen er veel mensen naar Nederland. Deze mensen werden immigranten genoemd. De Indonesiërs en de Surinamers moesten erg wennen aan het Nederlandse eten. Daarom kookten ze vaak hun eigen gerechten. Langzaam namen de Nederlanders wat van deze gerechten, zoals nasi, over.
Pizza
Rond 1960 kwamen veel buitenlanders in Oldenzaal werken. Ze werden gastarbeiders genoemd. In Nederland was veel werk en er waren te weinig mensen om dat werk te doen. Daarom haalden de textielfabrieken van Gelderman en Molkenboer mannen uit Italië en later Spanje. De Italianen werden eerst ondergebracht bij gastgezinnen. Later kwamen er ook arbeiders uit Turkije en Marokko naar Nederland. Veel gastarbeiders lieten uiteindelijk hun gezinnen overkomen, en bleven in Nederland wonen. Ook deze mensen namen hun eigen gerechten mee, zoals pizza, ijs en couscous.
Niet alleen eten
In Overijssel wonen ook mensen die gevlucht zijn uit landen waar oorlog was. Zo ook de Suryoye. Deze Syrisch-Orthodoxe christenen uit Turkije en Syrië gingen in Twente wonen en richtten hun eigen kerken en klooster op. Andere Turken en ook Marokkanen zijn islamitisch. Zij gaan naar de moskee. In 1974 werd de eerste moskee in Overijssel gebouwd.
Samen leven
In 50 jaar tijd kreeg Oldenzaal veel nieuwe bewoners. Dat ging niet altijd goed. Soms maakten de jongens ruzie met de Spaanse en Italiaanse arbeiders om de meisjes. "Meisjes flirtten vaak met ons, terwijl ze verkering hadden met Oldenzaalse jongens", zo vertelde de Italiaan Salvatore Ierna. Veel gastarbeiders zijn met een Twents meisje getrouwd en in de samenleving opgenomen. Tegelijkertijd hebben de Overijsselaars veel over de wereld geleerd van de immigranten. Dat merk je alleen al aan de veranderde eetgewoonten.