Agri-Food
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog telde Veghel veel bedrijven die iets te maken hadden met Agri-Food. Dat is landbouw- en voedingsindustrie. De CHV produceerde bijvoorbeeld veevoer voor boerenbedrijven en De Meierij Veghel (DMV) maakte melkproducten. In het dorp kon je chique uit eten bij lunchroom Hutten of Maison Van den Boer. En hoe kwamen ze aan al die producten? Dat werd opgelost door de families Slippens (Sligro) en Van Eerd (Jumbo). Met hun groothandels verhandelden zij de voedingswaren tussen fabrieken en winkels.
Industrie als toekomst
Dankzij de haven en de tram- en spoorlijnen wilden fabrieken zich graag in Veghel vestigen. Dat was gunstig. Arbeiders die in de fabrieken werkten, kwamen in Veghel wonen. Het dorp groeide. Om ervoor te zorgen dat mensen in de toekomst in Veghel zouden blijven wonen, moesten er meer fabrieken bij komen. Industrie werd de toekomst.
Aantrekkelijke industrieterreinen
Voor de industrie was ruimte nodig. Daarom werden tussen Veghel en Eerde industrieterreinen aangelegd. Dicht bij de Zuid-Willemsvaart en aan de belangrijke provinciale weg tussen Veghel en Sint-Oedenrode. Je kon er dus makkelijk komen. Dat was fijn voor de handel. Sligro, Maison van den Boer en Hutten Catering bouwden er hun nieuwe bedrijven. Maar ook bedrijven van buiten Veghel vonden de industrieterreinen interessant, zoals Mars.
Mars
Mars is een bedrijf uit Amerika. Daar ontstond het in 1911 als snoepfabriek. Nadat de populaire Marsreep ontdekt was, ging het erg goed met het bedrijf. In de hele wereld werd snoep van Mars gegeten. Die moest allemaal in Amerika gemaakt worden. Dat was lastig. Mars wilde een nieuwe fabriek bouwen in Europa. Ze koos in 1965 voor Veghel.
De grootste chocoladefabriek
Mars in Veghel is één van de grootste chocoladefabrieken ter wereld. Per dag worden er meer dan 27 miljoen snoepjes en repen gemaakt. De Marsrepen worden in meer dan 65 landen in de hele wereld verkocht. Op het papiertje staat de fabriek waar de reep gemaakt is. En dat is Veghel. Dankzij Mars kom je de naam Veghel overal in de wereld tegen!
Voedselverspilling
Helaas verspillen mensen voedsel, terwijl er in de wereld mensen zijn die hongerlijden of ongezonde voeding krijgen. Bedrijven in Foodcapital bedenken nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld een verspillingsfabriek om voedselverspilling te beperken. Foodcapital gaat namelijk niet alleen over het maken van eten, maar ook over gezonde voeding en daar verantwoord mee omgaan.