De Peperbus

De bekende toren van Zwolle

Tijd van steden en staten

Op de koektrommel

De Peperbus hoort echt bij Zwolle. De toren steekt hoog boven de oude binnenstad van Zwolle uit. Iedereen herkent Zwolle aan de Peperbus. Dat de Zwollenaren van hun toren houden, kun je wel merken. Je ziet de Peperbus terugkomen op schilderijen, tekeningen, ansichtkaarten, koektrommels en vlaggen.

Middeleeuwen

De Peperbus is al heel oud. De toren is onderdeel van de Onze Lieve Vrouwekerk, die tussen 1394 en 1545 werd gebouwd. In 1484 was de toren af en konden de klokken opgehangen worden.

Ingestort

De Peperbus was met zijn 75 m niet de hoogste toren van Zwolle. De toren van de Grote Kerk was nog hoger. Tot in 1682 deze toren instortte door brand. Vanaf dat moment was de Peperbus de hoogste en belangrijkste toren van de stad. Ook voor de verdediging van Zwolle: vanuit de Peperbus kon je de hele omgeving in de gaten houden.

Kerkdienst verboden

In de 16de eeuw woonden er in Nederland katholieken en protestanten. Die hadden vaak ruzie met elkaar. Ze konden het niet eens worden welke godsdienst beter was. Katholieken vereerden beelden van heiligen. Dat vonden de protestanten niet kunnen. In 1580 waren de protestanten de baas in Zwolle. Zij beslisten dat de katholieken hun kerken niet meer mochten gebruiken. De Onze Lieve Vrouwekerk kwam leeg te staan. Alle katholieke versieringen werden eruit gesloopt.

Koorddansers in de kerk

Sindsdien werd de Onze Lieve Vrouwekerk voor andere dingen gebruikt: soldaten gebruikten het als paardenstal, koorddanseressen gaven er voorstellingen en er werden daklozen opgevangen.

Peperbus

Pas in 1809 kregen de katholieken hun kerk weer terug. Het kostte veel tijd om de kerk op te knappen. Het dak van de toren werd in 1828 vervangen door een koepelvormige kap, waardoor de toren net op een peperbus leek. Sindsdien wordt de toren door alle Zwollenaren "de Peperbus" genoemd.