Olympisch goud voor Jos Lansink

Sportieve prestaties

Tijd van televisie en computers

In de vier kerkdorpen van de gemeente Weerselo is sport altijd een belangrijke en bindende factor geweest. En dat is nog zo. Sportlieden uit de gemeente hebben in het verleden op verschillende disciplines "gescoord". De oudste sporten vonden plaats in de wintermaanden, vooral het klootschieten en het schaatsen. De eerste ijsclubs dateren van begin 1900. Klootschietverenigingen werden opgericht tussen 1920 en 1940. Dat wil niet zeggen dat er voordien niet werd geschaatst, zeker wel. Ook het klootschieten is al eeuwen oud. In de winter daagden buurschappen of steden elkaar uit om te spelen. Het vaandel dat Ootmarsum in 1747 veroverde op Oldenzaal getuigt hiervan.

Voetbal

In de jaren dertig van de 20ste eeuw kregen de kerkdorpen de eerste voetbalclubs. Voordien speelden buurschappen al wel eens een wedstrijd ergens op een heideveld. Pastoor Dames van Rossum zag die sport helemaal niet zitten. Hij vond het spel te ruw. Maar sport is een sociaal gebeuren, sport verbroedert en brengt veel mensen, sporters en supporters, op ongedwongen wijze tot elkaar. In Weerselo werd de voetbalclub UD opgericht, in Rossum RSC en in Deurningen DSVD. In Saasveld kreeg de club de naam Saasveldia. Waren de eerste velden een stuk weiland waar de spelers de koeien tijdelijk moesten verdrijven en de kleedkamer bestond uit een oud kippenhok met een teiltje met water, in de 21ste eeuw staan in de dorpen prachtige accommodaties die aan alle eisen voldoen. En dit vooral door zelfwerkzaamheid en inzet van de bevolking. Het voetbal heeft in Weerselo enkele bekende namen voortgebracht. André Paus uit Weerselo kwam via UD bij FC Twente en speelde er negen seizoenen. Hij werd later een verdienstelijk trainer. Hans Bossink ging van RSC naar Heracles Almelo, net als René Kolmschot van Saasveldia. Patrick Gerritsen, geboren Oldenzaler, ging via DSVD naar FC Twente, maar moest door blessures voortijdig afhaken. Opmerkelijk is de carrière van Felix von Heijden, geboren in Weerselo in 1890. Hij voetbalde bij Quick Nijmegen en was er in 1920 in Antwerpen bij toen het Nederlands team brons veroverde op de Olympische Spelen. Later werd hij burgemeester.

Andere sportdisciplines

Een vereniging die hoog scoorde was de dames-handbalafdeling van DSVD uit Deurningen. Die speelde in de jaren tachtig zelfs op het hoogste landelijk niveau. In de tweede helft van de 20ste eeuw kwamen er veel nieuwe sporten bij, zoals volleybal. Ellis Leferink uit Rossum speelde jarenlang in het Nederlands team en had een prachtige internationale carrière. Maar de gemeente kent ook beoefenaars van tennis, atletiek, wandelsport, gymclubs, basketbal, motorsport, jeu de boules, dart en bridge. Jan en Nico Hoogendijk en Rob Wesselink uit Weerselo waren verdienstelijke rallyrijders; zij deden mee aan Parijs-Dakar. In de zwemsport scoorde de gemeente Weerselo niet, misschien omdat er nooit een gemeentelijk zwembad is geweest. De jeugd leerde zwemmen in een gestuwde beek of een poel. Later gingen de jongeren naar de omliggende zwembaden, was er schoolzwemmen en konden ze terecht in recreatiepark het Hulsbeek of het kanaal Almelo-Nordhorn.

Paardensport

In de paardensport echter heeft de gemeente Weerselo steeds een vooraanstaande plaats ingenomen. Vroeger nam de jonge boer met zijn paard, als lid van een plaatselijk ruitervereniging, deel aan regionale wedstrijden. Dit was de basis waarop de gemeente zich ontwikkelde tot het Mekka van de pony- en paardensport. Dat bracht talenten voort als Jos Lansink uit Lemselo, die in 1992 goud haalde op de Olympische Spelen in Barcelona en in 1994 de wereldbeker won. Nu is hij Belg met een eigen stal. Als springruiter was ook Gert-Jan Bruggink uit Weerselo zeer verdienstelijk. Hij haalde in 2004 met zijn team een vierde plaats op de Olympische Spelen in Athene. Ook vader en zoon Theo en Mark Weusthof uit Rossum behaalden met hun vierspan veel internationale prijzen. Maar Weerselo heeft ook de Olympische springkampioen van 2000, Jeroen Dubbeldam met zijn omvangrijke stal, binnen de voormalige gemeentegrenzen.

Wielersport

Kampioenen kent de gemeente eveneens in de wielersport. Rudie Kemna uit Deurningen won als amateur en professional door zijn sprintkwaliteiten grote wedstrijden. In 2003 werd hij Nederlands kampioen en hij is nu ploegleider. Gerard Veldscholten was 10 jaar beroepswielrenner. Hij reed zesmaal de Tour de France uit. Ben Wigger uit Rossum was een verdienstelijk amateur, Maarten Nijland uit Rossum een verdienstelijk veldrijder en lid van de Rabobank-ploeg, als rijder en voor de technische ondersteuning.