Leerlingen van basisschool de Ester laten zien welke plekjes in Grave ze heel bijzonder vinden. Ze hebben een tekening van de plek van hun keus gemaakt en erbij gezet waarom die voor hen zo speciaal is. Voor dit venster heeft de redactie van de canon de tekeningen van Timo van Doorn, Stan van Zuijlen en Dyonne Groeneveld uitgekozen.
De Hampoort is voor veel kinderen heel bijzonder. Ze vinden het een heel mooi en oud gebouw. De buitenkant spreekt erg aan, maar ook de binnenkant en zelfs de gang onder het gebouw. Heel bijzonder is het metselwerk, waarmee metselaars vroeger moesten laten zien dat ze het vak onder de knie hadden. Dat wordt door de kinderen die de poort kozen meestal heel precies weergegeven. De Hampoort is ook bijzonder door de verhalen die erover verteld worden. Sommige kinderen schrijven dan ook dat ze voor de Hampoort kiezen omdat ze van geschiedenis houden. De redactie van de canon koos voor een schitterende artistieke impressie van de poort in zwart en grijs en een zeer gedetailleerde (alles staat erop) tekening van de onderaardse gang. Veel kinderen hebben met hun klas een bezoek gebracht aan de Hampoort en aan die gang. Ze vonden de onderaardse gang heel spannend.
Er is één tekening die de redactie heel bijzonder vindt. Het is er een van het Maasfront, de kant van Grave die aan de Maas ligt. Vroeger hield Grave daar op. Er lag een grote muur direct om heel het stadje met een hoge wal van aarde daaroverheen. Aan de kant van de Maas was in de muur een poort uitgespaard: de Maaspoort. Alles hielp eraan mee om de indruk te wekken dat je Grave niet zomaar binnen kon komen.
Tegenwoordig is dat totaal anders. Grave wil nu juist uitnodigen om binnen te komen, het Maasfront is geen grens meer, maar moet het visitekaartje worden aan het water. Grave wil er gastvrijheid en gezelligheid uitstralen. Op de foto in twee delen die bij dit venster hoort, is dat verschil heel goed te zien. De Maaspoort is daar een open poort geworden. Hij schermt niet af, maar vraagt om een bezoek.
De maker van de tekening heeft dat heel goed gezien. Hijzelf vindt het het belangrijkst dat je aan die kant van Grave schepen van dichtbij kunt zien, wat hem betreft hoe meer hoe liever. Tegelijkertijd laat hij een bedrijvige gemeente zien compleet met het verkeer dat daar nu eenmaal bij hoort. Zolang kinderen hun gemeente zien als een uitnodigende gemeente, loopt het met de toekomst ervan wel los.
Grave gestript
Niet alleen de kinderen van De Ester vinden dat er veel mooie plekjes zijn in de gemeente Grave. Ook de makers van de beroemde albumserie Suske en Wiske en de makers van het blad dat wekelijks rapporteert over de beroemdste eend ter wereld vinden Grave zeer de moeite waard. Het uitzicht vanuit de Scheerestraat op het oude stadhuis en de Sint-Elisabethkerk en het uitzicht vanaf de Sint- Elisabethstraat op de Hampoort hebben zo hun weg gevonden naar stripliefhebbers van klein tot groot in heel Nederland.