Villa's

Woningen van industriëlen en stedelijke elite

Villa’s van Deventer industriëlen

Diepenveen is vanwege z'n bosrijke omgeving en landgoederen favoriet geweest bij gefortuneerde Deventenaren en in de twintigste eeuw bij de industriële elite. Deventer architecten ontwierpen bijzondere landhuizen, zoals de Lankhorst in 1908 op landgoed De Hoek.

Landgoed de Hoek

Nadat het landgoed ‘De Hoek’ begin twintigste eeuw werd gesplitst bouwde een rijke Amerikaan er tussen 1908 en 1910 villa De Lankhorst, ontworpen door architect Maarten van Harte (1868-1954), o.a. ook bekend van de Sallandsche Bank en het stadion van Go Ahead. Voor deze villa zijn kostbare materialen gebruikt. In de loop der jaren was het een woonhuis, later een hotel. Zoals met meer grote villa’s gebeurde werd het huis in de oorlog door Duitse officieren gebruikt. De Sallandsche golfclub 'De Hoek' had er een tijdelijk clubhuis in, maar uiteindelijk werd het huis verkocht aan een particulier.

Villa’s van Ankersmit

De Deventer fabrikantenfamilies laten ook hun oog op Diepenveen en omgeving, vooral de textielfamilie Ankersmit. Aan de Averlose Houtweg/hoek Boxbergerweg bouwde deze familie rond 1850 een landhuis, Charlottenburg, dat helaas al afgebroken is en vervangen door nieuwbouw. Telg Jan Diderik Ankersmit liet aan de Molenweg Huize Jachtrust bouwen, maar het huis en omgeving bevielen hem niet. Het huis werd daarna bewoond door Dikkers, een rijke planter uit Nederlands-Indië. Uiteindelijk werd het een tehuis voor hulpbehoevende ouderen en kreeg het de naam 'Sparrenheuvel'. Dit is in de jaren zeventig afgebroken en vervangen door het huidige woonzorgcentrum.
Ankersmit liet een nieuw pand bouwen, huize 'Lindenhof' aan de Dorpsstraat. De bekende architect Karel de Bazel ontwierp het huis en de bijbehorende tuin. Na het vertrek van de familie Ankersmit woonde hier o.a. de familie Van de Lande, eigenaren van Meelfabriek Noury & Van de Lande in Deventer.

Borgelerhof

In 1902 liet de Deventenaar Martinus van Doorninck villa Borgelerhof bouwen voor zijn zoon Anton, die gemeentesecretaris was van de gemeente Diepenveen. Het huis stond op de hoek van de Havezatelaan en de Laan van Borgele. Tot 1960 was dit onderdeel van de gemeente Diepenveen. Mogelijk is de villa ontworpen door de Deventer architect J.D. Gantvoort.
In 1908 wordt de villa geveild en gekocht door de sigarenfabrikant George Muller en enkele jaren later verkocht aan zijn broer Ernst, directeur van een sigarenfabriek aan de Hoge Hondstraat. Deze Joodse familie was zeer vermogend. Helaas is bijna het hele gezin Muller weggevoerd in de oorlog en vermoord door de Duitse bezetter. Ook andere bewoners die tijdens de oorlog in de Borgelerhof woonden werden gedeporteerd.
Na de oorlog huurde o.a. de firma Kluwer en daarna Twijnstra & Gudde het gebouw. Uiteindelijk werd het verkocht aan een projectontwikkelaar en in 2005 gesloopt. Het is vervangen door een nieuw appartementengebouw.

Andere villa’s onder architectuur gebouwd

Rond 1900 liet burgemeester Doffegnies aan de Sallandsweg huize 't Clooster neerzetten. Aan de Olsterweg en de Oranjelaan staan nog andere ontwerpen van Maarten van Harte.
De Deventer architect ir. W.P.C. Knuttel (1886-1974) bouwde ook diverse landhuizen in de omgeving van Deventer. Hij is vooral bekend van het tuindorp Knutteldorp, maar ontwierp ook tientallen landhuizen, vaak in de stijl van een Sallandsche boerderij. Voor de textielfamilie Ankersmit creëerde hij rond 1920 een prachtige villa aan de Lookersdijk, oorspronkelijk deel van Diepenveen. In het dorp ontwierp Knuttel Huize 'Irene' aan de Molenweg 10, later 'Refugium' aan de huidige Hopperus Bumaweg, en in dezelfde stijl de pastorie (1930). Als het landhuis op de Roobrug wordt afgebroken, ontwerpt Knuttel daar in 1939 een nieuw modern landhuis.